Haltýř

 
V místech "Zaječáku", oblasti, která dříve sloužila k zemědělským účelům, se nachází několik zajímavých pozůstatků z tehdejší doby. Jednou z nich, je tato technická zajímavost, zvaná haltýř, který sloužil k uchovávání potravin. 
Haltýř je drobná zahloubená stavba vybudovaná nad vlhkými místy, pramenem, či dokonce potokem, která sloužila k chlazení potravin. Ty se ukládaly v hliněných či keramických nádobách buďto přímo do vody v haltýři (například mléko v krajáči), nebo se skládaly či věšely do stínu nad vlhkým podkladem, či vodní hladinou. Haltýře se stavěly nejčastěji ze dřeva, existovaly ale i zděné a kamenné, případně kombinované, tak jako právě tyto.
Funkce haltýře spočívala v tom, že odparem docházelo k odvádění tepla, což pomáhalo udržovat chlad uvnitř. Dá se tedy říci, že haltýře byly předchůdci dnešních ledniček. Krajově se haltýřům též mohlo říkat „lednice“. V Krkonoších se podobným objektům například říkalo mléčnice a sloužily k uchování čerstvého mléka před dalším zpracováním.
Zatím se v této oblasti podařilo objevit dva haltýře. Jeden nedaleko Babiččiny vyhlídky a druhý Z-JZ od cesty u Zaječí skály.